- Contact :
- +32 (0)483 08 11 36
- asblpavv@gmail.com
- rue Chapuis 6, 4800 Verviers (Belgique)
Afkomstig uit een grote familie van musici, studeerde Philippe Koch in Luik en vervolmaakte zich bij de Meesters Christian Ferras, Pierre Amoyal en Arthur Grumiaux. Als Konzertmeister van het Filharmonisch Orkest van Luxemburg combineert hij deze functie met een solocarrière in Europa, Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Dit stelt hem in staat om met talrijke orkesten op te treden en samen te werken met gerenommeerde dirigenten zoals Paavo Järvi, Emmanuel Krivine, Yuri Ahronovich en Alexandre Dmitriev. Hij speelt in prestigieuze zalen zoals de Philharmonieën van Berlijn, Brussel en Luxemburg, Casals Hall in Tokio en het Center of Arts in Seoel.
Gepassioneerd door kamermuziek verkent hij de veelzijdigheid ervan binnen het Trio Koch, samen met zijn dochter Laurence (viool) en zijn zoon Jean-Philippe (piano), evenals in het Trio Grumiaux en het Louvigny Kwartet. Als vioolprofessor aan het Koninklijk Conservatorium van Luik geeft hij ook masterclasses in België, Frankrijk, Luxemburg, Japan en Zuid-Korea. Daarnaast is hij regelmatig jurylid bij diverse internationale wedstrijden (Koningin Elisabeth, Ysaye, Vieuxtemps, Grumiaux…). Geïnteresseerd in orkestdirectie wordt hij ook uitgenodigd om verschillende ensembles te dirigeren.
Zijn discografie (meer dan 35 cd’s, van Mozart tot Bussotti) heeft verschillende prestigieuze onderscheidingen ontvangen in de internationale gespecialiseerde pers, waaronder 2 Diapasons d’Or, Choc-Monde de la Musique, Répertoire en Pizzicato.
Geboren in Hongarije, was Kati Sebestyén professor viool aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en buitengewoon professor aan de Koninklijke Muziekschool Reine Elisabeth. In 2005 was zij lid van de artistieke commissie van de Internationale Vioolwedstrijd Reine Elisabeth. Ze heeft ook lesgegeven aan het “Brabants Conservatorium”, en vandaag de dag is zij professor viool aan het “Prins Claus Conservatorium – Hanze University” in Groningen, Nederland. Zij wordt regelmatig uitgenodigd als lid van jury’s of voor het geven van masterclasses: Mozarteum Salzburg, Universiteit van Rouen, Hannover-Goslar, CIM Morges, University of North Carolina, Conservatorium Reykjavik, Franz Liszt Academie Boedapest, Carl Nielsen Academie Odense, Instituto Superior de Veracruz Mexico, enz. Als soliste of kamermuzikante heeft zij opgetreden in recitals of opnames in de meeste Europese landen en in de VS. Zij was lid van het “Haydn Kwartet”, viool-dirigent van het Sebastian Strings Kamerorkest en oprichtend lid van het Ensemble Contrasts. Met deze ensembles heeft zij verschillende cd’s opgenomen bij EMS. Ze ontving verschillende onderscheidingen in verschillende Europese landen.
Yuzuko Horigome, de eerste Japanse die in 1980 de Koningin Elisabethwedstrijd in België won, speelde in november 2020 de solo-sonates en partita’s van J.S. Bach in de Suntory Hall in Tokio om haar 40-jarig jubileum als artieste te vieren. Ongaku-no-tomo, een van de toonaangevende tijdschriften voor klassieke muziek, prees deze uitvoering en verklaarde dat “Horigome’s uitvoering die avond een blijvend gevoel van diepte en spirituele kracht van klank achterliet.”
Yuzuko Horigome begon op vijfjarige leeftijd met viool spelen onder begeleiding van de heer Ryosaku Kubota en vanaf 1975 bij de heer Toshiya Eto. In 1980 voltooide Yuzuko haar studie aan de Toho Gakuen Muziekschool en won in datzelfde jaar als eerste Japanse de eerste prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd in België. Sindsdien trad Yuzuko op met wereldberoemde orkesten, waaronder het Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Wiener Symphoniker, het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, het London Symphony Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra, het Boston Symphony Orchestra en het New York Philharmonic Orchestra. Ze werkte samen met gerenommeerde dirigenten zoals Claudio Abbado, Seiji Ozawa, Sir Simon Rattle, Sándor Végh en André Previn.
Yuzuko werd ook uitgenodigd om deel te nemen aan vele internationaal gerenommeerde festivals, waaronder het Marlboro Music Festival in de VS, het Lockenhaus Kamermuziekfestival onder leiding van Gidon Kremer, het Lugano Argerich Music Festival (Zwitserland) en het Flanders Festival (België). Yuzuko wijdt zich ook aan kamermuziek en speelde met artiesten zoals Rudolf Serkin, Martha Argerich, Jean-Marc Luisada, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Nobuko Imai, Antonio Meneses en Charles Neidich.
Yuzuko zet zich ook in voor het organiseren van masterclasses op locaties zoals Camerata Picena (Italië), Cambridge (Verenigd Koninkrijk), Aix-en-Provence (Frankrijk), Brescia (Italië) en Kada (Wakayama, Japan). Met de wens om bij te dragen aan het herstel na de grote aardbeving en tsunami in Oost-Japan in 2011, leidt en treedt Yuzuko op tijdens het Fukko Concert, een reeks jaarlijkse liefdadigheidsconcerten in België voor de slachtoffers van de ramp. Yuzuko werd ook uitgenodigd als jurylid bij veel grote internationale wedstrijden en sinds mei 2016 is zij voorzitter van de jury voor viool van de Internationale Muziekwedstrijd van Sendai. In juli 2015 werd haar boek “Violinist-no-ryobun (De hoek van de violist)” gepubliceerd door de uitgeverij Shunjusha. Momenteel is ze professor aan het Conservatorium van Maastricht. Yuzuko Horigome bespeelt een Joseph Guarneri del Gesù uit Cremona, 1741.
Geprezen als “een vertolker met uitzonderlijk gezag en opmerkelijke présence” (The Strad) en als “een van de grote violisten van morgen” (Diapason), heeft Yossif Ivanov zich snel gevestigd op het internationale toneel. Op 16-jarige leeftijd won hij de Eerste Grote Prijs van de Internationale Muziekwedstrijd van Montréal en twee jaar later behaalde hij de Tweede Prijs (evenals de Publieksprijs) op de Koningin Elisabethwedstrijd.
In de afgelopen seizoenen maakte Yossif Ivanov een indrukwekkend debuut met onder andere het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, het Japan Century Symphony Orchestra, de NDR Radiophilharmonie, het Bournemouth Symphony Orchestra, het Kaohsiung Symphony Orchestra en de Academy of Taiwan Strings. Hoogtepunten uit vorige seizoenen zijn onder meer zijn debuut op het Verbier Festival, Beethovens Tripelconcerto met Martha Argerich en Jian Wang in China, en trio-optredens met Martha Argerich & Mischa Maisky in de Philharmonie Berlijn, de Herkulessaal München en de Wigmore Hall.
Yossif Ivanov trad als solist op met het Montreal Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra (tijdens tournees in Engeland en de Verenigde Staten), het Philharmonia Orchestra, het City of Birmingham Symphony Orchestra, het Luzerner Sinfonieorchester, het Vancouver Symphony Orchestra, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Konzerthausorchester Berlin, het Stuttgarter Philharmoniker, het Luxemburgs Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest Den Haag, het English Chamber Orchestra, Kremerata Baltica, het Orchestre de la Suisse Romande, het Orchestra Sinfonica della RAI, de Sinfonia Varsovia, het Orchestra Milano Verdi, de Filarmonica A. Toscanini, het Lausanne Kamerorkest, het Orchestre National de Lille, het Orchestre National d’Île-de-France, het Orchestre de Chambre de Paris, het Oregon Symphony Orchestra, de Hong Kong Sinfonietta, het Maleisisch Filharmonisch Orkest en het Singapore Symphony Orchestra. Hij speelde onder leiding van gerenommeerde dirigenten zoals Neeme Järvi, Marin Alsop, Yannick Nézet-Séguin, Vladimir Jurowski, Kazushi Ono, Jaap Van Zweden, Stéphane Denève, J.-J. Kantorow, Gerard Schwarz, Hans Graf, Walter Weller, Jean-Claude Casadesus, Philippe Herreweghe, Jesús López-Cobos, Carlos Miguel Prieto, Yuri Simonov, Louis Langrée, John Axelrod, Maxim Emelyanychev, Aziz Shokhakimov en Joshua Weilerstein.
Op het gebied van recitals en kamermuziek was Yossif Ivanov te gast op festivals zoals Menton en Montpellier, in het Louvre en de Cité de la Musique in Parijs, bij Violons sur le Sable, de Rencontres Musicales d’Evian, het Concertgebouw Amsterdam, het Mozarteum Salzburg, Kioi Hall Tokio, Minato Mirai Hall in Yokohama, Schloss Elmau, de Philharmonie Essen, het Beethovenfest Bonn, de Istituzione Universitaria dei Concerti in Rome, Ferrara Musica, het Teatro Carlo Felice in Genua, Ravenna Musica, het Eilat Festival, het Ravinia Festival, de Phillips Collection in Washington en Carnegie Hall in New York, evenals bij het Ladies’ Morning Musical Club in Montréal.
Naast zijn vaste pianopartner Philippe Ivanov heeft Yossif samengewerkt met pianisten zoals Itamar Golan, Javier Perianes, Ingrid Fliter, Frank Braley, François-Frédéric Guy, David Kadouch, Plamena Mangova en Julien Quentin. In kamermuziek werkte hij samen met onder andere Mischa Maisky, Maxim Rysanov, Pieter Wispelwey, Edgar Moreau, Victor Julien-Laferrière, Adrien & Christian-Pierre La Marca en Michel Portal.
De opnames van Yossif Ivanov zijn lovend onthaald door de pers. Zijn album met Belgische sonates (Franck, D’Haene en Ysaÿe) op het label Ambroisie/Naïve werd bekroond met een Diapason d’Or de l’Année, en in 2020 ontving hij opnieuw een Diapason d’Or voor de opname van een recent ontdekt vioolconcerto van Ysaÿe op het label Fuga Libera. Andere opnames bevatten concerti van Bartók, Sjostakovitsj, Dutilleux, D’Haene, Vieuxtemps en recentelijk de concerti van Tsjaikovski en Stravinski met het Brussels Philharmonic.
Na zijn eerste muzikale stappen zette hij zijn opleiding voort bij Zakhar Bron, Igor en Valery Oistrakh en Augustin Dumay. Sinds 2008 is hij docent aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth en het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij het viooldepartement leidt.
Hij bespeelt momenteel een Carlo Tononi-viool uit 1710, ex-De Bériot.
Geprezen als een “gevoelige en zeer bekwame muzikant met expressieve nuances” (Gramophone Magazine) en een “solist met gepassioneerde kracht, gevoel en zoete toon” (Frankfurter Allgemeine), heeft Hrachya Avanesyan zijn plaats als uitmuntend violist veiliggesteld met eerste prijzen op de prestigieuze Yehudi Menuhin- en Carl Nielsen-wedstrijden.
Avanesyan trad op met gerenommeerde orkesten zoals het Copenhagen Philharmonic, het Danish National Symphony Orchestra, het Belgian National Orchestra, het BBC National Orchestra of Wales, het Orchestre de Chambre de Pelléas, het Gulbenkian Orchestra, het National Orchestra of Lille, Sinfonia Varsovia, het Warsaw Philharmonic, het Aarhus Symphony Orchestra, het Liège Philharmonic, het Belgrado Philharmonic, het Arthur Rubinstein Philharmonic, het Staatsorkest van het Rhenish Philharmonic, het Brussels Philharmonic, het Koninklijk Filharmonisch Orkest, het Tokyo Symphony Orchestra en het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra. Deze samenwerkingen werden geleid door gerenommeerde dirigenten zoals Eliahu Inbal, Marc Soustrot, Walter Weller, Lan Shui, Christopher Warren-Green, Joji Hattori, Paul Goodwin, Paul Watkins, Joana Carniero, Alexander Vedernikov, Joshua Weilerstein, Patrick Davin en Daniel Raiskin.
Avanesyan gaf opzwepende concerten in beroemde concertzalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam, de Wigmore Hall in Londen, de Salle Gaveau en het Théatre des Champs Elysées in Parijs, de Santury Hall in Tokio, de Grote Zaal van het Kremlin in Moskou, de Deense Radio Concertzaal in Kopenhagen, het Nationaal Auditorium in Madrid en het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Memorabele optredens zijn onder meer een gezamenlijk optreden met Joshua Bell en Maxim Vengerov in St. David’s Hall in Cardiff, waar hij speelde met Ashley en drummer Joshua Bell. Memorabele optredens zijn onder meer het spelen met Ashley en drummer Joshua Bell in de St. David’s Hall in Cardiff, het optreden met Ashley Wass in de Wigmore Hall en het samenwerken met Maria João Pires, Maxim Rysanov, Andreas Brantelid, Alexander Chaushian, Lise de la Salle, Marianna Shirinyan, Lily Maisky, Natalia Gutman, Narek Hakhnazaryan en vele anderen op festivals zoals Montpellier, Menton, het muziekfestival van Straatsburg ter nagedachtenis aan Yehudi Menuhin, Al Bustan en het zomerfestival van Kopenhagen.
Avanesyan’s opmerkelijke discografie omvat zijn première-opname van Vieuxtemps’ Vioolconcert nr. 2, uitgebracht in een uitgebreide boxset van Vieuxtemps’ concerti met het Liège Philharmonic Orchestra en Patrick Davin. Ook zijn veelgeprezen album met muziek van Dvorak, opgenomen met Sinfonia Varsovia en Augustin Dumay, werd zeer geprezen. in 2017 werd zijn cd met meesterwerken van R. Schumann en J. Brahms, opgenomen met Boris Brovtsyn, Diemut Poppen, Alexander Chaushian en Yevgeny Sudbin, uitgebracht op het BIS-platenlabel en werd uitgeroepen tot iTunes A-List-opname en BBC’s Best Chamber Music Recording of the Year. in 2018 werd een video-opname van zijn concert met Maria João Pires uitgebracht op Imagine Clarity en bereikte miljoenen views op het platform.
Geboren in Armenië, verhuisde hij op 17-jarige leeftijd naar België en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel onder leiding van Igor Oistrakh. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij Augustin Dumay en aan de Hochschule van Keulen bij Mihaela Martin. Tijdens zijn studies aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth verfijnde hij ook zijn kamermuziekvaardigheden onder leiding van het gerenommeerde Artemis Quartet. Avanesyan speelt op een opmerkelijke viool van J.B. Vuillaume uit 1864, wat de schoonheid en diepte van zijn uitvoeringen versterkt. Met zijn buitengewone talent en passie boeit Hrachya Avanesyan het publiek over de hele wereld en draagt hij bij aan zijn steeds groeiende reputatie als een van de belangrijkste violisten van zijn generatie.